Beste dividend ETF’s 2024

Een dividend-ETF is een exchange-traded fund (ETF) dat is ontworpen om te beleggen in een portefeuille van dividend betalende aandelen. 

De fondsbeheerder zal een aandelenportefeuille kiezen, gebaseerd op een dividendindex, die dividenden uitkeert aan beleggers, en zo werkt als een inkomstenbeleggingsstrategie voor individuen die de ETF kopen.

Wat zijn dividend ETF's?

Dividend-ETF’s worden opgericht om hoge rendementen te behalen bij beleggingen in gewone aandelen met een hoog dividend, preferente aandelen of vastgoedbeleggingstrusts (REIT’s). Dividend-ETF’s kunnen alleen Amerikaanse binnenlandse aandelen bevatten, of het kunnen wereldwijde dividend-ETF’s zijn, die een internationale focus hebben.

De meeste indexen die worden gebruikt om de dividend-ETF’s te creëren, bevatten aandelen met dividendrendementen die boven de marktprijs liggen en een hoger dan gemiddeld liquiditeitsniveau. Deze zullen echter variëren op basis van de ETF’s die een fondsbeheerder kiest en hun specifieke beleggingsbenadering.

Dividend-ETF’s worden passief beheerd, wat betekent dat ze een specifieke index volgen, maar de index wordt meestal kwantitatief gescreend om zowel bedrijven met een sterke geschiedenis van dividendverhogingen als de grotere blue-chipbedrijven op te nemen die over het algemeen worden beschouwd als minder risicovol.

De kostenratio van een dividend-ETF moet lager of gelijk zijn aan het goedkoopste beleggingsfonds zonder belasting. Onbelaste beleggingsfondsen kunnen per definitie worden gekocht of ingewisseld na een bepaalde tijd zonder commissie of verkoopkosten. Dividend-ETF’s worden over het algemeen aanbevolen voor de over het algemeen risicomijdende aandelenbelegger die op zoek is naar inkomsten.

Dividend ETF's begrijpen

Hoewel exchange-traded funds (ETF’s) voornamelijk worden geassocieerd met indextracking en groeibeleggingen, zijn er veel die inkomsten bieden door dividend betalende aandelen te bezitten. Als ze dat doen, innen ze de reguliere dividendbetalingen en verdelen ze deze vervolgens aan de ETF-aandeelhouders. Deze dividenden kunnen naar goeddunken van het fondsbeheer op twee manieren worden uitgekeerd: contant aan de beleggers of herbeleggingen in de onderliggende beleggingen van de ETF’s.

Hoewel ETF’s vaak bekend staan om het volgen van brede indexen, zoals de S&P 500 of de Russell 2000, zijn er ook veel ETF’s beschikbaar die zich richten op dividend betalende aandelen. Historisch gezien waren dividenden goed voor bijna 40% van het totale rendement van de aandelenmarkt, en een sterke geschiedenis van dividenduitkeringen is één van de oudste en zekerste tekenen van winstgevendheid van bedrijven.

High dividend ETF's

Zoals veel in de wereld van ETF’s, bieden dividend-ETF’s een eenvoudige en duidelijke oplossing om blootstelling te krijgen aan een specifieke beleggingsniche, in dit geval aandelen die een regulier dividend uitkeren. Je kunt dat dividend als inkomen nemen of het weer in het fonds beleggen. ETF’s met hoog dividend omvatten bedrijven die meer dan gemiddelde dividendbetalingen doen. Bedrijven die hogere dividenden uitkeren, hebben doorgaans een groter risicoprofiel en kunnen daarom onderhevig zijn aan meer prijsvolatiliteit.

Short ETF’s en dividend

Leveraged en inverse ETF’s (geen ETN’s) keren geen dividend uit op basis van de dividenden van de index van de aandelen of obligaties die ze volgen. Dat komt omdat leveraged en inverse ETF’s een groot aantal vermogenswinsten kunnen genereren tijdens het kopen en verkopen van swaps en andere derivaten.

Samengevat:

  • Een dividend-ETF is een exchange-traded fund (ETF) dat is ontworpen om te beleggen in een portefeuille van dividend betalende aandelen.
  • Beleggen in dividend-ETF’s is een strategie voor het beleggen van inkomsten, aangezien de aandelen dividenden uitkeren, ook wel inkomsten genoemd.
  • Dividend-ETF’s worden passief beheerd, wat betekent dat de fondsbeheerder een index volgt en niet vaak handelsbeslissingen hoeft te nemen.
  • Dividend-ETF’s zijn goede beleggingsopties voor beleggers die risicomijdend zijn en op zoek zijn naar inkomsten.

Beste dividend ETF's

Voor beursgenoteerde bedrijven is één van de eenvoudigste manieren om financiële stabiliteit aan aandeelhouders te communiceren door middel van dividendbetalingen. De meest gevestigde bedrijven delen vaak een deel van hun winst met investeerders en belonen hen met dividenden. Hetzij als een contante uitkering of als extra aandelen. Voor beleggers zorgen dividenden voor een gestage stroom van passief inkomen.

Het bezitten van dividendbetalende bedrijven via exchange-traded funds (ETF’s) kan zeer efficiënt zijn. Een dividend-ETF is een fonds dat uitsluitend belegt in bedrijven die dividend uitkeren. Fondsbeheerders selecteren deze bedrijven op basis van specifieke kenmerken, zoals grootte, sector, geografische regio en dividendgeschiedenis. Vervolgens groeperen ze, ze in een portefeuille met bedrijven die een beleggingscategorie vertegenwoordigen, zoals ‘dividendaristocraten’.

Zodra je een dividendbeleggingsstijl selecteert, heeft elke participatie in die ETF een vergelijkbaar profiel. Stel dat je bijvoorbeeld een fonds kiest dat alleen belegt in large-capbedrijven met een geschiedenis van consistente dividenduitkeringen. In dat geval kan een fondsbeheerder niet afwijken van die beleggingsstrategie. Dit principe is belangrijk omdat de beleggingsstijl die je kiest, bepalend is voor de verschillende mate van risico en het potentiële rendement.

Voor particuliere beleggers zijn ETF’s handig omdat ze onmiddellijke diversificatie bieden tegen lage kosten. Dit extra voordeel maakt dividend-ETF’s aantrekkelijk voor marktdeelnemers, vooral wanneer het kiezen van aandelen een bepaald niveau van beleggingskennis vereist.

GerelateerdVanguard ETF’s

Beleggen in dividend ETF’s

Een solide dividendstrategie is een essentieel onderdeel van de portefeuille van elke belegger. Volgens onderzoek van Hartford Funds waren sinds de jaren dertig dividenden goed voor 41 procent van het totale rendement van de S&P 500. En wanneer dividenden worden herbelegd, is het rendement nog hoger, goed voor 84 procent van het totale rendement van de S&P sinds 1970.

Inherent is beleggen in dividend doorgaans minder risicovol. Bedrijven die regelmatig betalingen kunnen doen, zijn vaak rijker aan contanten dan bedrijven die nog steeds proberen hun bedrijf te laten groeien. Gevestigde namen hebben ook een geschiedenis in het verhogen van hun dividenduitkeringen elk jaar en zijn daar erg trots op.

GerelateerdBeste ETF’s

Let hier op bij het kiezen van een dividend ETF

Bepaal jouw financiële doelen: Het type investeringen dat je kiest, hangt af van wat je probeert te bereiken. Iemand die op het punt staat met pensioen te gaan, zal bijvoorbeeld een conservatieve benadering van beleggen hebben. Laat dus altijd jouw financiële doelstellingen leidend zijn in jouw besluitvorming.

Lees je goed in: Let bij het selecteren van dividend-ETF’s op factoren zoals dividendgeschiedenis, dividendrendement, de prestaties van het fonds, kostenratio’s, topposities en beheerd vermogen. Beleggers kunnen deze informatie vinden in het prospectus van een fonds

Maak een inventaris: Maak voordat je gaat beleggen een inventaris van wat je bezit en hoe je jouw activa wilt toewijzen. Onthoud dat de sleutel is om gediversifieerd te blijven.

Herzie je beleggingen: Door jouw beleggingen periodiek te herzien, kun je jouw financiën onder controle krijgen en eventuele aanpassingen doorvoeren. Maak gebruik van alle gratis middelen van jouw broker, zoals een ontmoeting met een financieel planner, en stel altijd vragen. Uiteindelijk bestaat er niet zoiets als een hands-off investering.

Wees bewust van de risico’s: Net als elke andere belegging zijn dividend-ETF’s gevoelig voor verliezen. De omvang van potentiële verliezen is gekoppeld aan het risiconiveau van de portefeuille. Een fonds dat zwaar belegt in potentieel risicovollere activa zoals internationale bedrijven, zal dus een heel ander risicoprofiel hebben dan een fonds dat belegt in gevestigde, beproefde namen. Ook macro-economische factoren zoals de renteomgeving spelen een rol.

Afhankelijk van het type effectenrekening die je bezit, worden dividenduitkeringen onder bijzondere voorwaarden belast als regulier inkomen of tegen een verlaagd tarief. Deze regels zijn alleen van toepassing op tegoeden buiten fiscaal voordelige accounts zoals een 401 (k) of een IRA.

De geschiedenis leert dat dividenden een belangrijke bron van inkomsten zijn geweest voor beleggers. Wanneer consistente dividendbetalingen en stijgende aandelenwaarden worden gecombineerd, kunnen ze een krachtig hulpmiddel zijn voor het opbouwen van rijkdom.

Investeren in dividend ETF's

5/5
5/5
5/5
4.5/5
4.5/5