Beste ETF's 2024
Tegenwoordig kun je in een breed scala aan beleggingsproducten investeren. Denk aan klassieke aandelen, cryptocurrency, obligaties, grondstoffen, beleggingsfondsen en meer.
ETF’s zijn ook een populaire mogelijkheid. In dit artikel leggen we uit wat ETF’s zijn en in welke ETF’s je het beste kunt investeren. Lees vooral verder!
Wat is een ETF?
ETF is een afkorting van Exchange Traded Fund. Het wordt ook wel een tracker genoemd, wat de werking van dit beleggingsproduct verklaart. Een ETF volgt de waarde van onderliggende producten zo goed mogelijk. Bekende ETF’s zijn zogenaamde index-ETF. Neem bijvoorbeeld de ETF van de AEX. Deze ETF heeft een mandje van alle aandelen die onderdeel uitmaken van de AEX. Als de waarde van deze aandelen en daarmee de AEX stijgen, zal ook de waarde van de ETF stijgen.
Het voordeel van dit type beleggingsproduct is de diversificatie. Zeker wanneer je relatief weinig beschikbaar vermogen hebt of passief belegt, is een ETF een interessant product. Je betaalt eenmalig transactiekosten, in plaats van dat je deze per aandeel betaalt.
Soorten ETF's
Wat maakt het ene product geschikter dan het andere? Daarbij kun je binnen de verschillende categorieën met beleggingsproducten tal van kanten op. Kies je bijvoorbeeld voor een breed gediversifieerde ETF, of koop je een ETF met de focus op een specifieke markt? In dit artikel lees je meer over de beste ETF’s.
Voordat we inzoomen op de beste ETF’s is het belangrijk om voor jezelf na te gaan, wat je doel is van een belegging. Kies je voor een belegging als onderdeel van je pensioen voor later, wil je een deel van je vermogen beleggen om hier een hoog rendement over te kunnen behalen, kies je voor een belegging met zo min mogelijk risico om net iets meer rendement te halen dan op een spaarrekening? Op basis van het doel en de beleggingshorizon die je voor jezelf vaststelt, kun je bepalen wat voor jou de beste ETF’s zijn. De beste ETF’s voor jou kunnen namelijk verschillen van de beste ETF’s van een andere belegger.
Wanneer je beleggingshorizon meer dan twintig jaar is, kun je vaak iets meer risico nemen. Mocht de belegging de komende vijf jaar dalen, dan is er voldoende kans op herstel in de tien tot vijftien jaar die nog volgen. Bij een hele korte beleggingshorizon wil je dat risico niet lopen. Er is immers weinig tijd om een mogelijk verlies nog te compenseren. Een belegging met een brede diversificatie in zo’n geval verstandig.
Index ETF's
De index-ETF van de AEX werd al kort geïntroduceerd, maar er zijn meer opties. Zo kun je bijvoorbeeld ook voor een iShares S&P 500 ETF kiezen. Deze ETF volgt de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven in hun waarde. Waar je normaliter euro’s om moet zetten naar dollars om in Amerikaanse aandelen te kunnen investeren, is dit bij een ETF niet nodig. De ETF’s worden op de Europese beurs en daarmee in euro’s verhandeld. Let op, handelen in een ETF kan alleen tijdens de beurstijden.
Waarom index ETF’s?
- De belangrijkste reden om voor deze index-ETF’s te kiezen, is de spreiding hiervan. De spreiding maakt dat het slecht presteren van een individueel bedrijf niet direct invloed hoeft te hebben op de waarde van je beleggingsportfolio. Die impact neemt toe, naarmate je meer losse aandelen toevoegt.
- Een andere reden om voor een index-ETF of een ETF in het algemeen te kiezen, is het feit dat deze een bewezen stabiel rendement behalen over een langere termijn. Zeker met een beleggingshorizon van vijftien tot twintig jaar, zal je met een ETF relatief snel een positief rendement behalen. Garanties zijn er logischerwijs nooit bij beleggingen.
- Een derde reden om voor een index-ETF te kiezen, is het feit dat dit beleggingsproduct ook voor een beginnende belegger interessant is. Losse aandelen vallen vaak snel af door de hoge transactiekosten en het feit, dat men als beginner doorgaans nog weinig kennis heeft over technische- en fundamentele analyses van losse aandelen. Met een ETF hoeven slechts eenmaal transactiekosten betaald te worden. Daarbij heeft men direct een zeer breed portefeuille.
Bekijk hieronder de 5 beste index ETF’s:
- Vanguard | FTSE All-World UCITS ETF
- SPDR | MSCI All Country World Index UCITS ETF
- Lyxor | Core MSCI World (DR) UCITS ETF
- iShares | Germany DAX 30 Index ETF
- Lyxor | France CAC 40 Index ETF
Specifieke ETF's
Naarmate je meer kennis vergaart over specifieke markten en bedrijven, kun je een ETF met een iets duidelijkere focus kiezen. Onderstaande ETF’s richten zich op specifieke markten. Let op, het risico van deze ETF’s is groter. Wanneer een markt minder goed presteert, zal dit de waarde van de ETF negatief beïnvloeden.
Normaliter zou dit bij een hele brede ETF gecompenseerd worden door markten die zich juist positief ontwikkelen op zo’n moment. Andersom is de kans op een hoog rendement groter bij een ETF die zich op een specifieke markt richt, dan bij een ETF die breed gediversifieerd is.
Bekijk hieronder de 5 beste specifieke ETF’s:
- iShares | All-World Emerging Markets ETF
- iShares | Automation & Robotics ETF
- iShares | EU Banking Sector ETF
- iShares | Telecom Sector ETF
- iShares | Healthcare Innovation ETF
Aandelen of ETF's kopen? Start met Freedom24!
ETF’s met dividendaandelen
Ook interessant is de iShares EU Dividend ETF. Zoals de naam van dit beleggingsproduct al doet vermoeden, richt de ETF zich op aandelen met een hoog dividend. Het dividend wordt vervolgens opnieuw belegd in deze aandelen, zodat de totale waarde van de belegging groeit (bij een opgaande of gelijkblijvende koers). Er zijn meer ETF’s die gebaseerd zijn op een mandje met dividendaandelen.
Houd er rekening mee dat een ETF vaak niet actief beheerd wordt. Dit betekent dat aandelen waarvan het dividend sterk verlaagd wordt, vaak pas laat vervangen wordt in de ETF. Een beleggingsfonds wordt actiever beheerd. Nadeel van een beleggingsfonds ten opzichte van een ETF is dat de kosten hiervan doorgaans hoger zijn. In beide gevallen betaal je beheerderskosten, maar die liggen in het geval van een ETF doorgaans tussen de 0.2 en 0.6%.
Crypto ETF's
Met de opkomst van bitcoin en crypto bestaan er tegenwoordig ook cypto en bitcoin ETF’s.