Duurzaamheid is een onderwerp dat alsmaar belangrijker aan het worden is in ons dagelijks leven. Sterker nog: uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders duurzamer wil leven sinds de coronacrisis. Tegelijkertijd zijn we sinds die periode massaal aan het beleggen geslagen.
Deze twee ‘nieuwe’ trends kun je heel goed met elkaar combineren door te gaan voor duurzaam beleggen, ook wel bekend als sociaal verantwoord beleggen of ethisch beleggen. Wat duurzaam beleggen precies is en wat de voordelen ervan zijn, lees je in dit artikel.
Wat is duurzaam beleggen precies?
Nu de wereld langzaamaan aan het veranderen is, waarbij er meer aandacht komt voor duurzaamheid, wordt ook de financiële wereld beïnvloed door een groeiende vraag naar verantwoord beleggen. Vandaag de dag kun je op een hele verantwoorde manier beleggen in de vorm van duurzaam beleggen. Dat verwijst naar het investeren in bedrijven, projecten, fondsen en andere soorten beleggingen waarbij er aandacht is voor sociale, milieu- en ethische verantwoordelijkheid. Bij duurzaam beleggen beleg je niet alleen omdat je geld wil verdienen, maar ook omdat je een steentje bij wil dragen aan een betere wereld.
Je streeft hierbij als het ware naar een balans tussen het realiseren van bepaalde financiële doelen en het bevorderen van positieve maatschappelijke verandering. Een van de plekken waar dit bijvoorbeeld mogelijk is, is bij Meewind. Daar beleg je in fondsen die investeren in lokale duurzame energieprojecten en -bedrijven. Deze bedrijven dragen stuk voor stuk bij aan de energietransitie bij jou in de buurt, evenals aan een gezonde samenleving en een goed rendement. Dat is slechts een van de vele groene bedrijven en projecten waar je in kunt investeren wanneer je ook wil beginnen met duurzaam beleggen. Veel investeerders en bedrijven, maar ook ‘gewone’ mensen vinden het belangrijk om op deze manier te beleggen.
Voordelen van duurzaam beleggen voor jou en voor de wereld
Mensen die duurzaam beleggen profiteren van een aantal fijne voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk de positieve maatschappelijke impact die je maakt wanneer je op deze manier belegt. Door te investeren in bedrijven die zich inzetten voor onder andere duurzaamheid, draag je bij aan de bevordering van ethisch ondernemen en milieuvriendelijk leven en werken. Andere voordelen van duurzaam beleggen zijn onder andere:
- Duurzaam beleggen kan ook leiden tot een betere risicobeheersing van je beleggingen. Dat komt omdat bedrijven die zich bezighouden met duurzaamheid minder risico lopen op het gebied van sociale conflicten, milieuproblemen en wetten en regelgeving binnen dit onderwerp. Voor jou als belegger geeft dat zekerheid. Op de lange termijn kan dit bijdragen aan meer stabiele rendementen.
- Wat ook goed is om te weten, is dat duurzame bedrijven over het algemeen innovatieve bedrijven zijn. Ze zijn sneller geneigd om te investeren in nieuwe technologieën en ideeën dan traditionele bedrijven. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar bedrijfsmodellen die duurzaam zijn, maar die ook bijdragen aan kostenbesparing. Een fijne combinatie dus!
- Daarnaast speelt morele voldoening mee bij de voordelen van duurzaam beleggen. Voor veel beleggers is duurzaam beleggen een vorm van morele voldoening. Ze kunnen hun geld immers op zo’n manier investeren dat ze er zelf blij van worden én dat de wereld er een stukje beter van wordt. Dat doet en voelt goed.
Hoe begin je met duurzaam beleggen?
Beginnen met duurzaam beleggen is iets dat je binnen enkele stappen al kunt doen. Het is echter wel verstandig om je goed voor te bereiden voordat je een bedrijf of initiatief kiest om in te investeren. Bepaal daarom altijd je doelen en waarden voordat je begint met geld inleggen. Overweeg voor jezelf welke thema’s binnen duurzaamheid het belangrijkste zijn. Wil je beleggen in een bedrijf dat zorgt voor een beter milieu? Of ga je liever voor een initiatief dat oog heeft voor sociale rechtvaardigheid? Hierbij kun je kijken naar zogeheten duurzaamheidsratings. Dat zijn beoordelingen die gegeven worden op basis van hoe bedrijven scoren op het gebied van duurzaam ondernemen. Op basis daarvan kun jij zien hoe duurzaam een organisatie of project is.
Weet je eenmaal een beetje waar je in wil beleggen, dan is het raadzaam om je inleg te spreiden. Diversificatie van je beleggingsportefeuille is ook bij duurzaam beleggen van groot belang. Op die manier verminder je je eigen risico’s. Je kunt je beleggingen over meerdere duurzame initiatieven spreiden, maar je kunt duurzame ETF’s bijvoorbeeld ook combineren met een investering in crypto of andere soort aandelen. Het is tot slot goed om te weten dat je ook bij duurzame beleggingen alleen moet beleggen met geld dat je tijdelijk kunt missen. Beleggen is en blijft risicovol en op die manier houd je het spannend en interessant en is de kans op rendement het grootst.