Daytraden (beleggen) voor beginners

Veel beleggers starten met een investering in aandelen, een ETF of bijvoorbeeld CFD’s met het doel deze investeringen pas na een stijging te verkopen. Naarmate je meer ervaring opdoet, kan ook daytraden een interessante strategie zijn.

Hoe werkt daytrading?

Deze gids over daytraden voor beginners vertelt je precies wat daytraden is, waarmee je rekening dient te houden en hoe je hiermee kunt starten. Daytraden is niet uitsluitend mogelijk voor beleggers met enige ervaring. Ook als beginnende belegger kun je deze strategie aanhouden. 

Houd er rekening mee, dat daytraden veel tijd kost. Het is dan ook geen geschikte strategie voor mensen die parttime actief zijn op de beurs. Je speelt in op kleine koersbewegingen, om zo steeds een kleine winst te maken. Gecombineerd maakt dit dat je veel kunt verdienen aan daytrading. Om snel beslissingen te kunnen nemen, is het wenselijk te weten hoe je aandelen analyseert, zowel technisch als fundamenteel. Met name de technische analyses zijn belangrijk. Op een kort tijdsframe moet je vast kunnen stellen of de koers zal stijgen of dalen. 

Zoals de naam van deze beleggingsstrategie al doet vermoeden, is daytrading gericht op het kopen en verkopen van beleggingsproducten op één handelsdag. Het lijkt in de basis op reguliere handel op de beurs, waarbij immers ook losse beleggingsproducten worden gekocht en verkocht. Het verschil zit in de snelheid waarmee beleggingsproducten weer verkocht worden. 

In de ochtend koop je het beleggingsproduct aan, om deze vervolgens in de loop van de dag weer te verkopen. Een volgende dag kan de positie opnieuw geopend worden, afhankelijk van de analyse die je hebt uitgevoerd. Een daytrader beperkt zich doorgaans niet tot een losse aankoop aan het begin van de beursdag. Kleine koersbewegingen kunnen een reden zijn om ook gedurende de dag aankopen te doen op de beurs. 

Beginnen met daytraden

Nu je een beeld hebt van de wijze waarop daytraden werkt, is het zaak om je verder voor te bereiden. Wanneer je momenteel nog niet actief bent bij een broker, is het allereerst noodzakelijk hier een account aan te maken. Er zijn verschillende brokers, die daytrading voor beginners mogelijk maken. Bekende voorbeelden hiervan zijn eToro en DEGIRO. Naast deze twee brokers zijn er meer opties. Het voordeel aan beide brokers is het feit, dat je aan de hand van verschillende tools kunt bepalen hoe een koers zich de komende handelsdag zal gaan bewegen. Het aanmaken van een account is hier gratis. 

Naast een account bij een online broker heb je meer nodig. Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je weet welke markten geschikt zijn voor daytrading. Verdiep je daarnaast in de verschillende daytraden strategieën die je aan kunt houden. Probeer vast te houden aan een vaste strategie. Dagen waarop je verlies maakt, wissel je af met dagen waarop je een positief rendement behaalt. Zo zal je op langere termijn een positief saldo opbouwen. 

Aandelen of ETF's kopen? Start met DEGIRO!

Geschikte markten voor daytraden

Zoals reeds genoemd volgt het verkennen van verschillende markten voor daytraden op het aanmaken van een account bij een broker. Het is belangrijk dat je voor een markt of beleggingsproduct kiest, welke volatiliteit vertoont. Kleine koersbewegingen bieden al een kans om winst te maken bij daytraden. Hieronder vind je een korte omschrijving van verschillende beleggingsproducten, die daytrading mogelijk maken. 

Daytraden met crypto en andere valuta

Wanneer je zoekt naar beleggingsproducten met een relatief hoge volatiliteit, dan zal je al snel bij digitale valuta uitkomen. Daytraden met crypto werkt iets anders, dan wanneer je voor daytraden met aandelen kiest. In digitale valuta kan immers 24 uur per dag en 7 dagen per week gehandeld worden.

Je zit bij deze munten niet vast aan beurstijden. Overigens geldt dat ook voor de handel in andere valuta. Belangrijk is hierbij wel, dat in valuta niet gehandeld kan worden tijdens het weekend. Om precies te zijn tussen het sluiten van de Amerikaanse beurs op vrijdag en het openen van de Australische beurs op zondagavond (Nederlandse tijd). 

Gerelateerd: Bitcoin ETF’s

Daytraden met aandelen

De meeste mensen kiezen voor daytrading met aandelen. De aandelen tonen volatiliteit, maar niet in die mate als crypto. Het risico op een groot verlies, maar ook de kans op een grote winst, wordt hiermee beperkt.

Het is op de aandelenbeurs heel gebruikelijk om een marktpositie aan het eind van de dag te sluiten, in het bijzonder op de Amerikaanse beurs. Door de positie te sluiten ga je het zogenaamde gapping-risico uit de weg. Het is het verschil tussen de waarde bij sluiten en de waarde bij opening op een volgende beursdag. 

Gerelateerd: Beste aandelen

Daytraden met indices

Een derde optie is daytraden met indices. Een index is een setje aandelen, vaak de aandelen van een volledige markt. Kijk bijvoorbeeld eens naar de index van de AEX, welke de waarde van de bedrijven op deze beurs tezamen volgt. Bij een stijging van de bedrijven op de AEX, zal ook de index van de AEX stijgen. 

Het voordeel van een index ten opzichte van een los aandeel is de diversiteit hiervan. Het maakt dat de index minder hard zal stijgen of dalen, dan een individueel aandeel. Daytraden voor dummies gaat het makkelijkst met indices, daar de kans op een groot verlies wat kleiner is dan bij aandelen en (digitale) valuta. 

Gerelateerd: Beste beleggingsfondsen

5 strategieën voor daytraden

Heb je bepaald met welk beleggingsproduct je wilt beginnen aan daytraden? In dat geval is het zaak om je te verdiepen in de verschillende daytrading strategieën. Hieronder vind je de vijf populairste strategieën voor daytraden op een rijtje. Het is voornamelijk van belang, dat je vasthoudt aan een van deze strategieën en niet te snel overschakelt naar een andere strategie als het een dag tegenzit op de beurs. 

1. Meegaan met de trend

De meest eenvoudig strategie bij daytrading is meegaan met de trend. Een daytrader analyseert de grafiek van een aandeel, om op basis daarvan te bepalen welke richting de koers op zal gaan gedurende de beursdag. Bij een opgaande trend opent een daytrader een long-positie. 

Dit betekent dat de daytrader verwacht dat het aandeel in waarde zal stijgen. Bij een dalende trend kiest de daytrader voor een short-positie. Hierbij verkoopt een daytrader een fictief aandeel, om deze op een later moment tegen een lagere prijs terug te kopen. Het verschil in prijs is de winst van de daytrader. Bij deze strategie kijkt men voornamelijk naar de iets langere termijn. 

2. Swing daytrading

Vergelijkbaar met de reeds beschreven strategie, is de swing daytrading strategie. Hierbij kijkt een daytrader niet naar de lange termijn, maar juist naar een hele korte termijn. Kennis over het uitvoeren van een technische analyse is hierbij wenselijk. 

Zoals de naam van deze strategie al doet vermoeden, speelt een daytrader in op de veronderstelling dat een koers niet alleen kan stijgen of dalen. Wanneer de top of het dal bereikt lijkt te zijn, stapt de daytrader in. Er wordt ingezet op een swing in de koers van het beleggingsproduct. Men verkoopt de positie weer, op het moment dat er zich een volgende swing aandient in de koersgrafiek. 

3. Inspelen op het historisch gemiddelde

Niet alleen veronderstelt men dat een beleggingsproduct na een stijging zal dalen en andersom, ook veronderstelt men dat verschillende maatstaven terugkeren naar een historisch gemiddelde. Een voorbeeld van zo’n maatstaf is de koers-winstverhouding van een bedrijf. 

Een eerste stap is het berekenen of opzoeken van deze waarde, om deze vervolgens naar de huidige waarde te leggen. Als de maatstaf boven het gemiddelde zit, opent een daytrader een short-positie. Mocht de maatstaf onder het historisch gemiddelde zitten, dan wordt juist een long-positie geopend. Men verwacht in dit geval dat de koers zich richting het gemiddelde zal bewegen. 

4. RSI-indicator (geldstromen volgen)

Enigszins vergelijkbaar met de swing daytrading strategie, is een strategie gebaseerd op de RSI-indicator. Deze indicator vertelt beleggers of een beleggingsproduct momenteel overbought of oversold is. In het eerste geval is er sprake van een sterk inkomende geldstroom, waarbij veel mensen het beleggingsproduct kopen. De koers is als gevolg hiervan gestegen. 

Bij een RSI-indicator die aangeeft dat het product oversold is, hebben veel mensen het product verkocht. Er is in dit geval sprake van een uitstromende geldstroom. Van een overbought product spreekt men bij een RSI van 80 of hoger. Is de RSI lager dan 20, dan spreekt men van een oversold product. Vaak kun je de RSI-indicator in de grafiek van de broker aflezen. 

5. Scalpen

Een vijfde strategie voor daytraden is scalpen. Bij deze strategie zet je in op het behalen van hele kleine winsten bij een hoog succespercentage. Wanneer 80% van de marktposities succesvol gesloten wordt, zal je ook bij hele lage rendementen uiteindelijk een fraaie winst boeken. 

Kijk bij deze strategie naar de grafiek op een heel klein tijdsframe. Zie je dat de koers aan het stijgen is, dan probeer je met deze stijging mee te liften. Voordat de top bereikt wordt, verkoop je het product. Doel is niet om zo dicht mogelijk bij die top te komen, maar juist om bij een vast rendement een product te verkopen. Soms is dat rendement zelfs minder dan een procent! 

Aan scalpen zit een risico, wat we kennen als greediness. Op het moment dat we een positie in het groen zien staan, willen we voortdurend meer. Zeker bij deze strategie, omdat al snel gedacht wordt: “de top is toch nog niet bereikt?” Het kan een reden zijn om af te wijken van de vooraf gekozen strategie. Dit is gevaarlijk, daar je het risico loopt om te lang te wachten. 

Aandelen of ETF's kopen? Start met DEGIRO!

Laatste tips voor beleggen in aandelen

Houd je aan de strategie

De belangrijkste tip voor daytraden werd wellicht al genoemd: houd je aan de vooraf gekozen daytrading strategie. Het kan helpen om voor jezelf op papier te zetten welke strategie je kiest, op welk moment je instapt en wanneer je weer uitstapt. Belangrijk is om je niet alleen te richten op een mogelijke winst die je met de gekozen strategie behaalt. Het is net zo belangrijk om uit te stappen, als je ziet dat een marktpositie richting een fors negatief rendement beweegt. 

Door je aan de met jezelf afgesproken strategie te houden, zal je uiteindelijk een succesvolle daytrader worden. Daytrading door beginners betekent in veel gevallen, dat men al snel van strategie wijzigt of zich niet aan de gekozen strategie houdt. Hoewel dit een paar keer kan leiden tot een positief resultaat, zal het in de meeste gevallen een groot verlies opleveren. Het maakt discipline een van de belangrijkste eigenschappen om succesvol te worden in daytraden. 

Verdiep je nog meer in daytraden

Deze daytrading basisgids heeft je geholpen de basis van daytraden te begrijpen. Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen op dit gebied. Zoek bijvoorbeeld naar meer informatie die van invloed zijn op het succes van daytraden. Verdiep je in factoren als volatiliteit, liquiditeit en handelsvolume. 

Zou er sprake zijn van een laag handelsvolume bij het door jou gekozen beleggingsproduct, dan is de kans op succes klein. Op het moment dat je een product probeert te verkopen tegen een bepaalde prijs is er mogelijk geen vraag naar dit product. Het resultaat is dat je de verkoop uit moet stellen en het behaalde rendement mogelijk verdampt. 

Zet niet direct in op een hoge volatiliteit

Zoals reeds genoemd is volatiliteit een van de belangrijkste factoren bij het behalen van successen bij daytrading. Daytrading voor beginners betekent echter niet, dat je direct voor een beleggingsproduct met een hoge volatiliteit zou moeten kiezen. Integendeel! 

Het is verstandiger om te starten met een beleggingsproduct als een index of bijvoorbeeld een stabiel aandeel. Stabiele aandelen worden ook wel defensieve aandelen genoemd. Door met deze beleggingsproducten te starten, krijg je de toepassing van verschillende strategieën onder de knie. Het helpt je, wanneer je op termijn voor een beleggingsproduct met een hogere volatiliteit kiest. 

Kijk naar verschillende vormen van daytraden

Daytraden kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor de aankoop van losse aandelen. Het nadeel hiervan is dat je relatief hoge transactiekosten betaalt. Zeker bij een beperkt eigen vermogen, zijn de kosten vaak hoger dan het rendement wat je behaalt met daytraden. Het kan een goede reden zijn om te kiezen voor CFD’s. De kosten van een CFD zijn veel lager. In het bijzonder wanneer je voor goedkope online brokers als eToro of DEGIRO kiest. Naast deze CFD’s zijn ook opties en turbo’s geliefde beleggingsproducten onder daytraders. 

Eenvoudig beginnen met daytraden

5/5
5/5
4.5/5
4.5/5