Een staking coin is een munt in de crypto wereld die gebruik maakt van Proof-of-Stake, zodat het netwerk wordt onderhouden. Je hoort en leest misschien al te vaak over crypto staking zonder er enig idee van te hebben wat het inhoudt. Vandaag zullen we in deze blog kijken wat is cryptocurrency staking

Hoe het werkt 

Crypto staken is het vastzetten van munten, waarbij je daarvoor een bepaald rentepercentage als vergoeding krijgt. Helaas kun je niet alle munten staken. Staken kan zowel voordelig –als nadelig zijn. Als de waarde van de munt stijgt zal je een hoger rentepercentage hebben. Daalt de waarde van de munt dan zal dit percentage ook minder waard zijn. Let wel dat munten die gestaked worden niet meer kunnen worden uitgegeven of verhandeld. Als je een aantal van een specifieke munt vasthoudt is de kans groot dat je een nieuwe block validator wordt.  

Deze munten staken 

Staken is een manier voor het creëren van een passief inkomen. Niet alle munten kun je vastzetten, omdat ze het netwerk waarschijnlijk niet ondersteunen of verbeteren. Munten die je wel kunt staken zijn onder andere Tezos, Cardano, Ethereum, ICON, QTUM, Decred, ZCoin, Komodo en PIVX. Deze munten kunnen elk een ander rentepercentage opleveren. Daarnaast kan het rentepercentage ook op elk gewenst moment veranderen. Naast deze manier van staken is het ook mogelijk om cold te staken. Cold staken is taken zonder gebruik te maken van internet.  

Met cold staking kun je staken door gebruik te maken van een hardware wallet of een andere cold wallet. Wanneer je op deze manier crypto staked heb je meer veiligheid, omdat er namelijk geen internet aan te pas komt. Als je je saldo wilt beheren gebeurt dat fysiek. Jammer genoeg wordt deze manier van staken niet door elk netwerk en cryptocurrencies  ondersteund.