Er zijn verschillende manieren om te investeren in start-ups. Zelfs investeringen van kleine bedragen zijn mogelijk en nuttig. Natuurlijk zijn er ook risico’s verbonden aan het investeren in een start-up. Veel investeerders hopen op een hoog rendement als ze start-ups steunen. Het wordt nu zelfs beschouwd als een financiële investering.

Degenen die het op de juiste manier aanpakken, kunnen echt genieten van opwindende rendementen. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld Lightning Roulette is investeren in start-ups niet alleen een kansspel. Al belooft roulette in al zijn varianten natuurlijk ook een hoge mate van spanning.

Maar wat zijn de risico’s van investeren in een start-up? Wat zijn de voordelen en waar moet je nog meer rekening mee houden? Hier vatten we alle belangrijke punten voor investeerders samen die relevant zijn voor de beslissing.

Denk aan het hoge risico van crowdfunding

Je weet nooit hoe een start-up zich zal ontwikkelen. Voor investeerders is het echter alleen lucratief en winstgevend als het jonge bedrijf daadwerkelijk winst maakt. Daarom moeten investeerders heel zorgvuldig afwegen in welke start-up ze investeren.

Als het bijvoorbeeld een start-up is op het gebied van hernieuwbare energie, is de kans groter dat het op termijn echt winstgevend zal zijn. Misschien is er nog niet zoveel concurrentie op dit gebied. Als dat het geval is, is de kans op winst ook erg groot.

Als er echter al te veel concurrentie is, is het soms erg moeilijk voor start-ups om zich staande te houden. Als de start-up mislukt, moeten investeerders zelfs rekening houden met een totaal verlies. Er moet dus goed worden nagedacht of een investering zin heeft of niet.

Risico spreiden voor meer zekerheid

Over het algemeen is het verstandig om niet in slechts één project te investeren. Het risico om een volledig verlies te lijden is in dat geval veel te groot. Als er in meerdere projecten wordt geïnvesteerd, kan bij een totaal verlies van één project de winst van een andere investering het verlies opvangen.

Risicospreiding is daarom bijzonder belangrijk. Het is het beste om vooraf informatie over zinvolle investeringsprojecten in te winnen bij een specialist. Experts hebben een goed gevoel voor lucratieve investeringen en beschikken over de nodige knowhow. Dit is echter geen garantie voor winst, omdat zelfs professionals de marktontwikkelingen niet kunnen veranderen.

Overweeg de grootte van de investering zorgvuldig

Het bedrag van de investering moet zorgvuldig worden overwogen. Wie wil investeren, moet ook vooraf zijn eigen financiën op een rijtje zetten en nagaan welk kapitaal kan worden vrijgemaakt.

Alleen het kapitaal waar je op de lange termijn echt zonder kunt, moet je gebruiken voor investeringen. Geld voor maandelijkse uitgaven en een reserve moet absoluut beschikbaar blijven. Anders kunnen investeerders snel in financiële problemen komen.

Kijk beter naar het bedrijfsmodel van de start-up

Niemand zou moeten beslissen en investeren in het eerste het beste project dat zich aandient. Als je geld wilt investeren in een start-up, moet je het bedrijfsmodel van tevoren goed bekijken. Je moet het businessplan voorgelegd krijgen en het ook begrijpen.

Daarnaast moeten investeerders overwegen of de verkoopprognoses van de bedrijven echt realistisch zijn. Er zijn zeker aanbieders die het bijzonder goed willen laten klinken. Maar uiteindelijk blijkt bij nadere beschouwing dat de prognoses veel te optimistisch zijn opgesteld.

Als je ook kijkt naar de concurrenten van de start-up, kun je erachter komen wat de kansen zijn voor het nieuwe bedrijf. Als er al veel concurrentie in het veld is, is de kans groot dat het bedrijf geen lang leven beschoren is.

Informatie verzamelen over de start-up

Het succes van een start-up hangt vooral af van het oprichtersteam. Daarom moeten investeerders de oprichters van tevoren leren kennen en belangrijke informatie verzamelen. Ervaren oprichters hebben een betere kans om het bedrijf naar succes te leiden.

Daarom is het belangrijk om te vragen welke ervaring beschikbaar is in het veld en of er overeenkomstige kwalificaties zijn. Als het team volledig onervaren is, moet het meestal voorzichtig worden benaderd. De kans op verlies door gebrek aan ervaring is vrij groot.

Als het echter ervaren founders zijn met de juiste kwalificaties, zijn de kansen groot. Het is altijd beter om een start-up beter en intensiever te bekijken en vragen te stellen voordat je investeert.

Geïnvesteerd kapitaal voor langere tijd vastgelegd

Iedereen die besluit om kapitaal te steken in een start-up moet zich bewust zijn van de langere periode dat het kapitaal vastligt. Het is niet zo dat je vandaag een x bedrag investeert en het geld een paar dagen later terugkrijgt.

Meestal hebben dergelijke investeringen een looptijd van meerdere jaren. Beleggers moeten daarom de investeringsvoorwaarden goed bekijken en volledig begrijpen. Wat zijn precies de voorwaarden? Wat zijn de terugbetalingsvoorwaarden? Hoe zit het met het rendement op de investering? Kan een investeringscontract van tevoren worden beëindigd?

Al deze vragen dragen bij aan het besluitvormingsproces voor of tegen een investering in een start-up. Als de voorwaarden minder gunstig zijn voor investeerders, kan het moeilijk zijn voor de start-up om geschikte medestanders te vinden.

Overweeg het moment van instappen in een start-up

De vraag wanneer je het beste kunt beginnen met investeren in een start-up is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Meestal is het zinvol om te investeren in de vroege ontwikkelingsfase van het bedrijf. Op die manier kun je er vanaf het begin bij betrokken zijn en er op de lange termijn van profiteren.

Natuurlijk is het ook mogelijk om in een later stadium in te stappen. Als je in een later stadium instapt, kun je misschien snel profiteren van het rendement. Als je meteen in het begin begint, kun je meestal geen snelle resultaten verwachten.

Industrieën nader bekeken

Er zijn zoveel verschillende sectoren in de economie dat het niet eenvoudig is om ze allemaal bij te houden. Welke sectoren kunnen een opleving verwachten? Welke sectoren hebben minder kans? Deze punten moeten van tevoren worden opgehelderd. Het is ook de moeite waard om het nieuws in de gaten te houden.

Enkele van de topfavorieten onder beleggers zijn de sectoren milieutechnologie, software, automatisering en biotechnologie. Maar mensen investeren ook graag in sociale kwesties en eBusiness.

Er zijn relevante start-ups in heel Europa, maar ook in het Verenigd Koninkrijk en andere regio’s over de hele wereld. Er zijn online start-up lijsten te ontdekken waarin overeenkomstige bedrijven zijn opgenomen. Geïnteresseerden kunnen meer te weten komen en vervolgens investeren.