Als je wilt starten als ondernemer dan heb je in de meeste gevallen kapitaal nodig. Er zijn maar weinig beroepen waarin je kunt starten met een minimale investering. Meestal moet je producten of materialen inkopen, misschien een pand huren of investeren in een bedrijfsauto. Je kunt naar de bank gaan om een lening te vragen. Een bank vraagt dan vrijwel altijd een gedegen businessplan. Hierin moet je nauwkeurig aangeven wat je plannen zijn en wat je winstverwachting is. Vaak is het lastig om dat te voorspellen, tenzij je op voorhand al een hele lijst met klanten en opdrachten kunt overleggen. Als de bank nee zegt, wat zijn er dan voor opties?

Investeren in start-ups

Er zijn ondernemers die het aandurven om te investeren in een start-up. Ook dan moet je een ‘goed verhaal’ hebben over wat je gaat doen en wat de winstverwachting is. Je maakt de meeste kans als je al begonnen bent en kunt laten zien aan de hand van cijfers dat jouw product goed wordt ontvangen. Als een investeerder besluit om geld te steken in jouw bedrijf, dan gebeurt dat altijd tegen een percentage van de aandelen in je bedrijf. Meestal wordt een aandeel van tussen de 10 en 40 procent van het bedrijf afgesproken. Daarvoor krijg je vaak niet alleen geld, maar kun je ook een beroep doen op de expertise van de investeerder, aangezien dit in vrijwel alle gevallen een ervaren ondernemer is.

Een bedrijfsovername

Soms is een groter bedrijf geïnteresseerd om jouw bedrijf over te nemen ondanks dat je nog maar kort geleden bent gestart. Dit betekent dat je de zeggenschap kwijt raakt, maar vaak kun je wel gewoon in het bedrijf blijven werken, maar dan zonder dat je de volle financiële verantwoordelijkheid draagt. Je kunt, mocht dit aan de orde zijn, dan kun je contact opnemen met Taurus Corporate Finance. Zij kunnen je helpen met het regelen van de overname van je bedrijf onder de voor jou meest gunstige voorwaarden. De afspraken moeten uiteraard goed op papier worden gezet, bijvoorbeeld het wel of niet blijven gebruiken van een merknaam in de toekomst.

Crowdfunding voor je bedrijf

Een andere manier om geld binnen te krijgen voor je startende onderneming is crowdfunding. Hierbij kan iedereen, zowel zakelijk als particulier, geld steken in jouw bedrijf. Er zitten wel een aantal nadelen aan. Het grootste nadeel is dat je een forse ‘fee’ betaalt aan het crowdfundingbedrijf. Je betaalt per transactie en daarnaast nog een percentage van het totaal opgehaalde bedrag. Daarbij komt dat degenen die investeren daar niets voor terugkrijgen. Als het bedrijf alsnog niet van de grond komt zijn ze hun geld kwijt. Om die reden is crowdfunding lang niet altijd succesvol. Als je besluit om dit middel in te zetten kun je gebruikmaken van verschillende online crowdfunding diensten. Lees altijd goed de voorwaarden om teleurstelling te voorkomen.