Je kunt de applicatie van je favoriete nieuwsmedium nog niet openen of je leest wel weer wat over investeren in cryptocurrency en Bitcoin kopen. De laatste jaren is de interesse in crypto ontzettend hard gestegen. 

Dat is niet voor niets het geval, aangezien crypto zoals Bitcoin kopen veel voordelen kent; helemaal wanneer je weet wat je doet. Ben je net begonnen met beleggen in cryptocurrency en kun je nog wel wat tips gebruiken? In dit artikel lees je er meer over.

Lees je goed in over cryptomunten waar je in investeert

Hoewel inmiddels meer dan 1,2 miljoen Nederlanders over crypto beschikt, betekent dit niet dat zij allemaal expert zijn in beleggen in cryptocurrency. Sterker nog: de meeste investeerders hebben niet meer dan € 500 in crypto, puur omdat ze er nog niet alles van weten en meestal omdat ze geen onnodig risico willen lopen. Daarom is het belangrijk om voordat je besluit te investeren in cryptomunten zoals de Bitcoin je goed in te lezen in wat de munten precies inhouden, wat je ermee kunt en waar je ze kunt aanschaffen. 

Op die manier weet je immers pas het beste welke cryptocoin wel of niet bij je past en wanneer het beste moment is om te investeren in een andere altcoin. Kortom: doe goed research voordat je geld uitgeeft aan crypto. Over iedere munt is volop informatie te vinden op het internet. Denk aan info over de reden waarom de munt is opgericht, wat het doel is van de programmeurs achter de munt en wat de plannen voor de toekomst zijn om de munt sterker te maken.

Begin klein en bouw je investering later uit

Ook al heb je je in het begin van je belegavontuur ingelezen, start toch met het investeren van een laag bedrag. Dit bedrag kun je later altijd nog uitbouwen wanneer je meer weet over de koers in de praktijk. Die blijkt namelijk vaak anders te zijn dan als je er alleen maar over leest. Begin bijvoorbeeld met een bedrag van een of meerdere tientjes; puur om te kijken hoe de koers zich beweegt en of je er iets van snapt. Zo merk je ook of beleggen in crypto überhaupt iets voor je is of dat je het liever bij aandelen of andere beleggingen houdt.

Het fijne van investeren in crypto is dat niets moet en alles mag. Je kunt dus ook blijven beleggen met een laag bedrag. Om echter het meeste rendement uit je investering te halen, is het zeker aan te raden om je inleg uiteindelijk uit te breiden. Doe dit alleen op het moment dat je zelf snapt waarom en wat zo’n inleg kan doen op de markt. Onthoud ook dat je altijd voor de langere termijn moet investeren, omdat er op de korte termijn te veel volatiliteit aanwezig is op de cryptomarkt.

Zorg voor een gevarieerde beleggingsportefeuille

Start je met Bitcoin trading dan is het aan te raden om het niet alleen bij Bitcoin te houden, hoe aantrekkelijk dat wellicht ook lijkt te zijn. De Bitcoin is de eerste cryptomunt op de markt én de munt met de meeste waarde. Dat betekent echter niet dat het altijd goed gaat met de Bitcoin. Er zijn genoeg dagen waarop de Bitcoin veel minder waard is dan een paar dagen ervoor. Om niet in één klap al je inleg kwijt te zijn, moet je op meerdere paarden wedden. Anders gezegd: leg je geld niet alleen in Bitcoin in maar spreid en kies ook voor andere altcoins om in te investeren.

Stel dat de Bitcoin op een dag flink daalt, dan ben je niet al je geld kwijt als je ook nog andere investeringen hebt lopen. Welke andere altcoins interessant zijn voor jou hangt af van wat je wensen zijn. Wil je voor een andere grotere munt gaan? Dan kun je het beste voor XRP van Ripple of de Ether van Ethereum gaan. Ga je liever voor the underdog? Kies dan voor een kleine en meer onbekende cryptomunt zoals Star Atlas en Polkadot.

Bitcoin kopen: alleen met geld dat je kunt missen

Nu je weet dat je met een laag bedrag moet beginnen en je ook nog je inleg zoveel mogelijk moet spreiden, is er nog een handige tip die je op kunt volgen wanneer je begint met beleggen. Zo is het aan te raden om alleen met geld te investeren dat je eventueel zou kunnen missen. De cryptomarkt is en blijft volatiel wat inhoudt dat je nooit vooraf weet wat er met je inleg gebeurt. De ene dag kan je investering heel veel waard zijn, terwijl de markt de volgende dag in elkaar stort.

Wanneer je begint met geld inleggen dat je eigenlijk nodig hebt om volgende maand je hypotheek of huur te betalen dan is dat dus niet zo’n slim idee. Dat geld heb je immers nog nodig om te kunnen leven. Om jezelf financieel gezien niet in de problemen te brengen, is het aan te raden om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Denk aan wat spaargeld of een extraatje dat je hebt verdiend met werk. Alleen dan is Bitcoin kopen of Bitcoin trading een goed idee.