Het is geen geheim dat cryptocurrencies zoals Bitcoi0000n (BTC) weer flink in de lift zitten. De koersschommelingen trekken de aandacht van zowel fervente crypto enthousiastelingen als nieuwkomers op de markt. Recentelijk heeft Bitcoin zelfs een nieuw record bereikt, een prijs van boven de $73.500. Een grote reden hiervoor is de komst van de Bitcoin Spot Exchange Traded Fund (ETF) in Amerika. Het fonds baant de weg vrij voor Bitcoin om een plek te veroveren in de traditionele financiële wereld. Dit roept de vraag op of Bitcoin, en mogelijk andere cryptocurrencies, een rol kunnen spelen in jouw pensioenplanning en lange termijn  investeringsplan.

De Kracht van Bitcoin op Lange Termijn

Een van de grootste troeven van Bitcoin is de beperkte voorraad ervan. Er kunnen maximaal 21 miljoen BTC munten in omloop zijn. Daarnaast wordt het delven van nieuwe munten steeds moeilijker naarmate de tijd verstrijkt. Dit komt door de zogeheten Bitcoin halving, die in april 2024 plaatsvindt. Dit staat in schril contrast met traditionele valuta zoals de dollar en de euro, die in principe onbeperkt gedrukt kunnen worden. We zien dit bijvoorbeeld gebeuren in verschillende delen van de wereld, waar overheden massaal geld bijdrukken om economieën te ondersteunen of schulden af te lossen. Het gevolg hiervan is dat het aanhouden van deze valuta’s na verloop van tijd een negatieve invloed kan hebben op je koopkracht, vooral op de lange termijn.

Figuur: De afname van de koopkracht van de dollar in over 100 jaar (Federal Reserve Bank of St. Louis)

In bijgeleverde Figuur wordt duidelijk hoe de koopkracht van ‘s werelds meest gebruikte valuta, de dollar, in de loop van 100 jaar hard is gedaald. Als je 100 jaar aan je dollars had vastgehouden, is je koopkracht nu bijna 99% lager. Het is dus van essentieel belang om je goed voor te bereiden op je pensioen en te investeren in een schaars goed dat je koopkracht behoudt.

Bitcoin in Jouw Pensioenportefeuille

Bitcoin biedt een alternatieve investeringsmogelijkheid voor beleggers. Het stelt je in staat om te investeren in digitaal goud dat gemakkelijk kan worden verzonden en opgeslagen, in tegenstelling tot fysiek goud. Met de opkomst van Bitcoin ETF’s wordt het steeds eenvoudiger om te investeren in deze populaire cryptocurrency. Je hoeft namelijk niet zelf de munten op te slaan en kunt gewoon gebruik maken van traditionele beurzen om in Bitcoin te beleggen. Dit is ideaal voor wie op zoek is naar langetermijninvesteringen of zijn pensioenplanning wil versterken.

Een innovatie markt

Naast Bitcoin biedt de crypto-markt nog een ander interessant aspect: de mogelijkheid om te investeren in innovatie. Talloze projecten binnen deze markt streven naar het oplossen van complexe problemen die de toekomst kunnen veranderen. Denk bijvoorbeeld aan Solana (SOL), dat extreem snelle en goedkope transacties mogelijk maakt, of Ethereum (ETH), dat innovatie technologie zoals NFTs introduceert. Natuurlijk kent de crypto-markt ook minder conventionele projecten, zoals Shiba Inu (SHIB), die met humor en aantrekkelijke concepten gebruikers weten aan te trekken.

BlockSpace: Voor Web3 en Crypto nieuws

De wereld van cryptocurrencies blijft intrigerend, met zowel kansen als risico’s. Eén ding is zeker: de koopkracht van traditionele valuta’s neemt af op de lange termijn. Wellicht is het daarom de moeite waard om munten zoals Bitcoin te overwegen als onderdeel van je lange termijn beleggingsstrategie, inclusief je pensioenplanning. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Web3 en crypto? Neem dan een kijkje op blockspace.nl, de toonaangevende Nederlandse website voor Web3 en crypto nieuws.