Als je de laatste maanden het nieuws uit de cryptocurrency-sector wat hebt gevolgd, dan ben je ongetwijfeld op de hoogte van het feit dat we op dit moment in een stevig dipje zitten, een berenmarkt, een “crypto winter”.

De prijzen van nagenoeg alle cryptomunten (gaande van marktgigant Bitcoin tot onbekende altcoins) zijn enorm gekelderd, een daling in waarde van vaak meer dan 50% tot wel 90%.

Dat is gigantisch en kan terecht worden bestempeld als een crisis zoals we die ook om de zoveel tijd eens zien op de aandelenbeurzen.

Ondanks de parallelen met traditionele markten, slaan heel wat mensen toch in paniek door de huidige situatie en voorspellen er heel wat doemdenkers het einde van crypto, en wijzen ze naar deze berenmarkt als bewijs voor de onhoudbaarheid op lange termijn van deze vorm van digitale munten.

Is er iets van aan? Wat is deze “crypto winter” precies, wat voor effect heeft die op de algemene economie, en wat betekent de huidige situatie voor de toekomst van crypto?

Wat is deze “crypto winter” precies?

Een “crypto winter” slaat op een sterke daling in de waarde van heel wat cryptomunten over een lange periode, een berenmarkt, met andere woorden.

Zowat alle cryptomunten hebben heel wat van hun waarde verloren op een paar maanden tijd – een dergelijke situatie was al geleden van 2017 – 2018.

(Later in het artikel leg ik uit waarom dat precies zo is.)

Het is dus een seizoen in het levensverloop van cryptomunten, dat normaal gezien gevolgd zal worden door een “zomer” met stijgende prijzen – wellicht tegen het eind van het jaar.

Maar op dit moment is het een feit dat de crypto winter iedereen die actief is in deze sector heeft geraakt.

Zelfs de beste crypto broker is hier niet immuun voor – de crypto winter treft iedereen, van de grootste internationale bedrijven tot de kleinste amateur-investeerders zoals jij en ik.

Meerdere bedrijven zijn failliet gegaan, mensen hebben heel wat geld verloren, en het algemene vertrouwen in de cryptosector heeft een stevige opdoffer gekregen.

Hoe komt dit?

Om dit uit te leggen moeten we eerst een stapje of twee terug zetten en kijken naar wat cryptocurrency precies is.

Cryptocurrency is niet “gewoon” een digitale vorm van betalen, niet zomaar wat nulletjes en eentjes die samen worden gegooid en die op niets berusten.

Sterker nog, er kan een zaak worden gemaakt dat cryptocurrency op meer stabiele grond staat dan fiatgeld, dat niet meer vasthangt aan een fysiek goed zoals goud en dat oneindig kan geprint worden door de overheid, met stevige inflatie tot gevolgd – maar dat is een onderwerp voor een andere dag.

De basis van cryptocurrency is revolutionaire technologie genaamd blockchain, wat (kort en simpel gezegd) een digitaal en onwisbaar logboek is van een keten van transacties.

Telkens er een nieuwe transactie of actie wordt uitgevoerd op software gebaseerd op een bepaalde blockchain, wordt er een nieuw “blokje” toegevoegd aan de “chain”, en alle gebruikers van deze blockchain kunnen die transactie zien.

Het is een transparant systeem dat min of meer immuun is voor fraude.

Cryptocurrency is slechts één van de talrijke toepassingen die blockchain mogelijk maakt (andere opties zijn NFTs, medische dossiers, een transparant systeem voor verkiezingen, enzovoort).

Niet alle cryptomunten zijn gebaseerd op een blockchain, maar de meest belangrijke zijn dit wel, zoals bijvoorbeeld Bitcoin.

Bitcoin is een cryptomunt gebaseerd op een blockchain, en via een bepaald algoritme wordt bepaald hoeveel bitcoins er op een bepaald moment kunnen bestaan.

In het begin konden er heel veel bitcoins tegelijk worden “gemijnd”, en om de zoveel jaar halveert dit aantal, tot het in 2140 gedaan zal zijn en de totale voorraad Bitcoin bereikt zal zijn. Een schaars goed, met andere woorden – wat de sterke toename in prijs deels kan verklaren.

Nu, cryptomunten zijn langs de ene kant een manier om snel, veilig en internationaal betalingen door te voeren. Dat is één van hun belangrijkste kenmerken en toepassingen, en zal in de toekomst bijna zeker het traditionele geldsysteem vervangen, maar daarnaast is cryptocurrency ook nog een speculatieve vorm van beleggen.

Je kan cryptomunten immers kopen en verkopen, en hoe populairder en schaarser een munt is, hoe sterker de waarde stijgt. En sommige munten zijn echt gigantisch in waarde gestegen.

Bitcoin bijvoorbeeld is van een paar cent per stuk gestegen naar een voorlopige piek van meer dan 60.000 Amerikaanse dollar.

Tel je winst maar uit als je in 2010 erin had belegd.

Net als andere vormen van beleggen is cryptocurrency onderhevig aan vraag/aanbod en tal van andere externe factoren, zoals bijvoorbeeld beroemdheden (Elon Musk) of bepaalde landen (China) die zich er positief of negatief over uitlaten.

Als veel mensen interesse hebben in een munt, stijgt de waarde. Als veel mensen bang zijn en verkopen, dan daalt de waarde. Een vrij simpel concept dat je ook kan zien op de aandelenbeurs, waar er ook heel veel pieken, dalen en crises zijn.

Effecten op de “echte” economie

Experts zeggen dat cryptocurrency geen effect heeft op de algemene internationale economie, en langs de ene kant klopt dat wel, want cryptocurrency hangt niet vast aan de koers van aandelen, obligaties, goud, vastgoed, en dergelijke.

Maar langs de andere kant is het natuurlijk naïef om te denken dat een markt met een waarde van meerdere biljoenen euro geen enkel effect zal hebben op de economie.

Al het geld dat in crypto wordt gestoken kan niet in andere vormen van beleggen worden gestoken, en vice versa als er geld uit de cryptomarkt wordt gehaald, kan het in bijvoorbeeld aandelen worden gestoken.

Dat gezegd zijnde valt de huidige crypto winter nogal sterk samen met een algemene internationale economie die het ook niet zo denderend doet … door allerlei factoren die al dan niet gerelateerd zijn.

Correlatie is geen causatie uiteraard, maar de gelijkenissen en de timing geven wel stof tot nadenken.

De toekomst van cryptocurrency

De toekomst van cryptocurrency voorspellen en je alleen baseren op deze crypto winter is kortzichtig en niet accuraat.

Cryptocurrency is gebaseerd op revolutionaire technolgie (blockchain) die in de 21ste eeuw een gigantisch effect zal hebben op onze levens, en dus is het waarschijnlijk dat crypto ook nergens heen zal gaan.

Pieken en dalen in een markt zijn “part of the game”, en deze crypto winter is dus geen reden tot paniek.

De evolutie van cryptocurrency heeft deze situatie nog al gezien, en dit zal nog voorvallen in de toekomst.

Daarnaast komt er ook nog een specifiek crypto-feitje bij kijken: Bitcoin is de grootste cryptomunt en deze bepaalt in grote lijnen het verloop van de hele cryptomarkt.

Zoals reeds eerder gezegd halveert om de zoveel tijd (ongeveer 4-5 jaar) de hoeveelheid Bitcoin die kan worden gemijnd … en de waarde ervan hangt sterk samen met deze cyclus.

In 2017 kwam de vorige cyclus aan zijn einde, met een toenmalige piek van meer dan $20.000 per stuk … om dan een paar maanden later in elkaar te storten naar $5000 en minder. Om dan tijdens de huidige cyclus te stijgen naar $60.000 – een cyclus die nu op zijn einde is gekomen.

De nieuwe cyclus zal eind dit jaar beginnen, en naar verwachting zal de cryptomarkt zich wellicht herstellen en nieuwe hoogten bereiken de komende jaren.