In 2024 is beleggen in zilver hotter dan ooit. Dankzij het succes van hobbybeleggers en speculanten op Reddit en andere sociale platforms staat zilver ineens volop in de spotlight. Er gaan zelfs geruchten over een mogelijke ‘shortsqueeze’ die de zilver prijs alleen maar aanwakkert. Maar zelfs als je al die hype even vergeet, blijft zilver een boeiende investering. In dit artikel vertellen we meer over de mogelijkheden om in zilver te beleggen. Benieuwd naar de opties?

Fysiek zilver

Een hele directe manier om in zilver te beleggen, is door gewoon echt zilver te kopen. Denk aan zilveren munten, staven of zelfs sieraden. Met echt zilver heb je iets tastbaars in handen, iets wat je kunt zien en voelen. Veel beleggers vinden het fijn om zoiets concreets te hebben, omdat het niet zo afhangt van banken of de grillen van de beurs. Let wel op: als je veel zilver hebt, kunnen er kosten bij komen kijken voor het bewaren en verzekeren ervan. En als je je zilver snel in geld wilt omzetten, kan dat lastig zijn. Zilver is dus vooral interessant als je het niet erg vindt om je investering voor langere tijd te laten liggen en te wachten op het juiste moment om te verkopen.

Zilver-ETF’s

Als je wel in zilver wilt investeren maar niet zit te wachten op het gedoe van echt zilver in huis, dan zijn zilver-ETF’s misschien wat voor jou. Dit zijn eigenlijk beleggingspotjes die zilver als basis hebben. Je koopt en verkoopt ze net als aandelen, super makkelijk dus. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je het zilver moet bewaren of hoe je het moet vervoeren. Een bekend voorbeeld is de iShares Silver Trust (SLV), die de zilverprijs volgt. Je kunt aandelen in zoiets kopen en verkopen om mee te doen met de ups en downs van de zilverprijs. Dit is handig als je snel wilt kunnen handelen. Maar als je in een zilver-ETF investeert, heb je niet echt zilver in handen. Je hebt aandelen in een fonds dat in zilver investeert. Dus denk goed na over de voor- en nadelen van zilver-ETF’s voordat je besluit om hierin te investeren.

Zilvermijnaandelen

Je kunt ook in zilver investeren door aandelen te kopen van bedrijven die zilver uit de grond halen. Als je in zilvermijnaandelen investeert, kun je niet alleen geld verdienen als de prijs van zilver stijgt, maar ook als het bedrijf zelf groeit. Toch kan de waarde van deze aandelen flink schommelen. Dit hangt af van hoeveel zilver waard is, hoe goed het bedrijf het doet en wat er in de wereld gebeurt. Als je denkt aan investeren in zilvermijnaandelen, moet je echt goed uitzoeken hoe deze bedrijven ervoor staan en wat er allemaal speelt in de zilvermarkt. Beleg jij al in zilver?