Wat zijn de aandachtspunten bij de verkoop van een bedrijf?

Als je je bedrijf wilt verkopen dan komt er veel op je af. Zeker als het gaat om een bedrijf waar je vele jaren met hart en ziel al je energie in hebt gestoken. Maar naast de emotie van het moeten loslaten van je ‘kindje’ zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Een overname stap voor stap regelen en waar nodig deskundige ondersteuning inhuren is het devies.

Bedrijfsvorm

Een eenmanszaak overdoen is het makkelijkst. Maar als het om een BV gaat met aandelen dan wordt het een stukje lastiger. De aandeelhouders moeten het namelijk eens zijn met de overname van het bedrijf. Het is daarom belangrijk om hen hier in een zo vroeg mogelijk stadium van in kennis te stellen. Zij kunnen beslissen om aandeelhouder te blijven, of hun aandelen te verkopen, eventueel aan de nieuwe eigenaar.

De toekomst van het personeel

Ga je je bedrijf verkopen dan maakt het personeel zich wellicht zorgen over hun toekomst. Je kunt als voorwaarde stellen dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Dit kan de verkoop wel minder makkelijk maken. Een nieuwe eigenaar wil vaak met de bezem door het bedrijf en eigen mensen aannemen. Anderzijds kan de nieuwe directeur ook zijn voordeel hebben met het zittend personeel. Zij kennen het bedrijf en de klanten en niet te vergeten de manier van werken. Zeker als je dat laatste voort wilt zetten, in ieder geval voorlopig, kan hun knowhow zeker van pas komen.

Ondersteuning bij de bedrijfsverkoop

Het kan erg nuttig zijn om bij de verkoop van je bedrijf deskundig advies te krijgen. Hiervoor kun je contact opnemen met Taurus. Zij zijn zeer ervaren in het begeleiden van bedrijfsovernames en fusies. Zij kunnen bijvoorbeeld een onderzoek instellen om te weten of de overnamekandidaat serieus is en beschikt of kan beschikken over voldoende financiële middelen om de overname te kunnen doen. Ook kunnen verdere onderzoeken worden gedaan naar de antecedenten van de overnamekandidaat. Dit voorkomt onaangename verrassingen als de overname al geregeld is en je dezes dus met goed fatsoen niet meer terug kunt draaien.

Neem de tijd voor de overname

Sommige oud-eigenaren treden na een overname in dienst bij hun eigen bedrijf om op die manier nog een poosje mee te kunnen draaien. Dit is een optie, maar het is sowieso verstandig om de tijd te nemen voor de overname. Het hoeft niet in een paar weken geregeld te zijn. Een overname god voorbereiden kost tijd. Trek er dus minimaal een paar maanden voor uit. Dan kan alles goed worden geregeld en kun je de zaak op een gegeven moment met een gerust hart overlaten aan je opvolger. Dit is ook prettig voor het personeel. Zij kunnen wennen aan een nieuwe leidinggevende en misschien ook aan een andere manier van werken. Op die manier verloopt een bedrijfsovername soepel en is er een veel kleinere kans op problemen of conflicten.

Picture of Patrick
Patrick

Ik ben Patrick, een gepassioneerde schrijver van artikelen en blogs voor een website die zich richt op wonen en interieur. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor design, deel ik graag mijn kennis en inspiratie om lezers te helpen hun ideale leefruimte te creëren. Of het nu gaat om de nieuwste trends, praktische tips of diepgaande analyses, ik streef ernaar om waardevolle en boeiende content te bieden. Met mijn achtergrond in interieurontwerp en jarenlange ervaring in de schrijverswereld, breng ik een unieke en deskundige kijk op alles wat met wonen te maken heeft.

Tekst

Nieuwe blogs

Inhoud