Gefeliciteerd! Je hebt het besluit genomen om te beginnen met beleggen. Je eerste stap is al gemaakt, maar hoe nu verder? Om te kunnen beginnen met beleggen is het cruciaal om een goede broker te kiezen. Met een groot aanbod online kan het lastig zijn om hier een keuze in te maken. Loop je hier ook tegen aan? Volg dan de volgende tips om de beste broker voor jou te vinden!

Hoeveel tijd wil je kwijt zijn aan beleggen?

Als je begint met beleggen is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel jij gemiddeld bereid bent om te investeren in bijvoorbeeld het handelen van aandelen. Je kunt er voor kiezen om passief te beleggen, waardoor je zelf meer tijd overhoudt, of juist zelf actief te beleggen, waardoor je er meer tijd in investeert. Voor je resultaten is het niet persé beter of slechter om er meer tijd in te investeren, dit is alleen belangrijk keuze voor een broker. Als je actief wilt beleggen, dan is het beter om voor een broker te kiezen waarbij de transactiekosten laag zijn. Wanneer je passief wilt beleggen, dan is het juist weer slimmer om voor een broker te kiezen waarbij de maandelijkse kosten laag zijn.

Welke data wil je kunnen inzien?

Voor elke broker is het basis principe hetzelfde, je kunt via hen in bijvoorbeeld aandelen handelen. Toch kunnen er verschillen zitten tussen brokers omdat zij zich elk in iets anders kunnen specialiseren. Het is daarom goed om voor jezelf van te voren te bepalen wat jouw doel is, maar ook of je bijvoorbeeld je eigen beleggingen beter wilt begrijpen. Als dit het geval is, dan is het goed om te kiezen voor een broker met een software die dit ondersteunt. De ene broker kan gebruik maken van een software met basisinformatie, maar een andere broker kan weer gebruik maken van een software waar je informatie tot in detail kunt zien. Het is maar net wat zelf je voorkeur heeft.

Wat is je startbudget?

Voordat je begint met beleggen is het goed om voor jezelf een startbudget vast te stellen. Dit budget kan bepalend zijn voor je keuze in broker omdat sommigen een minimum storting vragen. Als deze storting hoger is dan jouw startbudget, dan kun je deze broker al afstrepen.

Staat de broker onder het toezicht van AFM?

Een laatste en belangrijkste tip is dat je goed moet opletten of de broker die je selecteert onder AFM toezicht staat. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten, waaronder beleggen. De AFM controleert of financiële ondernemingen zich aan de vastgestelde regels en wetten houden. Wanneer een broker onder AFM toezicht valt, heeft deze een AFM-vergunning. Deze vergunning houdt in dat de broker is getoetst op betrouwbaarheid, integere bedrijfsvoering en deskundigheid. Met een AFM-vergunning weet je zeker dat de broker die je kiest betrouwbaar is.

Wanneer je al bovenstaande tips combineert kun je gemakkelijk de beste Nederlandse brokers vergelijken om voor jou de perfecte broker te vinden!