Als een actief liquide is, betekent dit dat u verwacht het snel te kunnen verkopen zonder een aanzienlijk financieel verlies te lijden. Contant geld is uw meest liquide activa, omdat u het niet hoeft te verkopen. Obligaties, ETF’s, bedrijfsaandelen en T-Bills zijn andere voorbeelden van liquide activa, waarvoor u normaal gesproken niet veel moeite zult hebben om een koper te vinden.

Een origineel kunstwerk dat u bezit is relatief illiquide, omdat u het moet laten taxeren, een koper moet vinden en de verkoop moet afronden voordat u met uw geld wegloopt. Uw huis is ook relatief illiquide, omdat het een jaar of twee kan duren voordat u de koper vindt die u wilt. Tijdens de financiële crisis van 2008 waren veel mensen geschokt toen ze ontdekten dat hun huizen de liquiditeit die ze ooit hadden, waren verloren. Voor sommige was het zelfs onmogelijk om hun huis te verkopen, zelfs met een enorm verlies.

Als u iemand hoort praten over de liquiditeit van zijn handelsportefeuille, wordt een soortgelijke betekenis geïmpliceerd. De portefeuille waarin u belegt is liquide als u een groot deel ervan snel kunt omzetten in onmiddellijke contanten, wat u bijvoorbeeld nodig zou kunnen hebben om ongeplande uitgaven te financieren.

Hoewel we eerder aangaven dat aandelen als liquide activa worden beschouwd, zijn sommige meer liquide dan andere. Lees snel verder voor meer informatie.

Grote marktkapitalen

De aandelen van bedrijven met een grotere marktkapitalisatie zijn de meest liquide aandelen. Eén van de redenen is dat dit de aandelen zijn die dagelijks in het grootste volume (in de miljoenen) actief worden verhandeld, wat betekent dat u erop kunt vertrouwen dat zij een consistente belangstelling van kopers zullen trekken. Iemand die aandelen van Tesla, Apple, Nvidia of Microsoft wil verkopen zal profiteren van hun liquiditeit om een snelle en eerlijke verkoop af te ronden.

Een andere reden waarom sommige aandelen als liquide worden beschouwd, is dat de spread tussen hun biedprijzen (geboden door de koper) en laatprijzen (aanvaard door de verkoper) doorgaans krap is. Als iemand zijn Nvidia-aandelen snel van de hand moet doen, is het waarschijnlijk dat hij daarbij geen groot verlies hoeft te nemen. Hoe groter de bied-laat spread daarentegen wordt, hoe minder liquide de markt voor dat aandeel is, omdat de verkoper misschien een verlies moet slikken bij een overhaaste verkoop.

Penny aandelen

Als we kijken naar penny stocks, die u kunt kopen voor minder dan $5 per stuk, zien we dat hun dagelijkse handelsvolumes relatief klein zijn, wat betekent dat er minder mensen in de markt zijn om ze te kopen. De bied-laat spreads van deze aandelen kunnen vrij groot zijn, en als u er snel 100.000 van zou willen verkopen, zou u in de problemen kunnen komen. Daarom worden penny-aandelen beschouwd als veel minder liquide dan aandelen met een grote marktkapitalisatie.

Bankliquiditeit

Een instelling als een bank wordt liquide genoemd als zij voldoende activa van de juiste soort bezit om zonder problemen aan haar financiële verplichtingen te voldoen. Als haar vermogen wordt aangehouden in activa die niet gemakkelijk in geld kunnen worden omgezet, is de bank minder liquide. 

Tijdens de financiële crisis van 2008 waren er grote banken die ten onder gingen aan een gebrek aan liquiditeit. De Amerikaanse Federal Reserve probeerde het probleem te verhelpen door banken kapitaal- en liquiditeitsinjecties te geven. Een belangrijke manier waarop de Fed liquiditeit genereerde was via een proces dat bekend staat als kwantitatieve versoepeling, waarbij massaal bankpapier zoals T-bills werd opgekocht. Op die manier werd 4 biljoen dollar aan liquiditeit terug in de economie gebracht. Het stimuleren van liquiditeit was in dit geval ook bedoeld om de algemene economische groei te stimuleren.

Samengevat

Terugkerend naar uw handelsportefeuille, kan het zijn dat uw behoefte aan liquiditeit botst met uw wens om uw activa in waarde te zien stijgen. Dat komt omdat, over het algemeen, hoe liquider een actief is, hoe minder de waarde ervan in de loop der tijd zal stijgen. Koffers met geld onder uw bed houden is een manier om uw vermogen liquide te houden, maar het groeit niet in waarde. Inflatie vreet aan de koopkracht van uw spaargeld, dus dat kan op een gegeven moment opraken.

Zodra u ermee instemt wat liquiditeit op te geven en uw geld bijvoorbeeld in de aandelenmarkt belegt, hebben uw fondsen een kans om de onvermijdelijke prijsstijging bij te houden. Daarom houden veel mensen een deel van hun vermogen in zeer liquide activa voor het geval dat, maar het grootste deel in minder liquide, zodat het kan stijgen.

Voor CFD-traders die handelen in de koersbewegingen van bedrijfsaandelen maakt ook de spread tussen bied- en laatkoersen (en bij uitbreiding de liquiditeit van het betreffende aandeel) een verschil. Om een ​​”koop”-deal te openen voor een aandeel waarvan u denkt dat het in waarde zal stijgen, moet u de vraagprijs betalen. Om een ​​”verkoop”-deal te openen voor een aandeel waarvan u denkt dat het op het punt staat te dalen, moet u de biedprijs betalen. En, net als bij traditionele financiële handel, zal de spread tussen de twee afhangen van de volatiliteit (en uiteindelijk het handelsvolume) van het betreffende aandeel.