Als je een aandeel koopt, word je mede-eigenaar van het bedrijf dat het aandeel heeft uitgegeven. Dit betekent dat je deelt in de winst van het bedrijf en dat je kunt profiteren van een waardestijging van het aandeel. Er zijn verschillende soorten aandelen beschikbaar, waaronder groeiaandelen en dividend aandelen. Ook kennen we daarnaast nog ETF’s. ETF’s zijn als het ware een soort mandjes met allerlei aandelen, die een bepaalde sector vertegenwoordigen. Dit heeft als voordeel dat je al deze aandelen niet afzonderlijk hoeft te kopen en dus relatief makkelijk in een bepaalde sector kunt investeren. Binnen een goede beleggingsstrategie, zitten daarom ook altijd één of meerdere ETF’s.

Wat zijn groeiaandelen?

Groeiaandelen zijn aandelen van bedrijven die een sterke groei in omzet en winstgevendheid laten zien. Deze bedrijven zijn vaak innovatief en hebben een grote vraag naar hun producten of diensten. Groeiaandelen zijn populair onder beleggers die op zoek zijn naar een hoog potentieel rendement op lange termijn. Omdat deze bedrijven vaak nog in de groeifase zitten, wordt er doorgaans weinig of geen dividend uitgekeerd. Kies je voor bijvoorbeeld vermogensbeheer van Evi van Lanschot, dan heb je de keuze uit bepaalde risicoprofielen. Des te hoger het risico, des te groter de kans is dat er meerdere groeiaandelen in deze portefeuille zitten.

Wat zijn dividendaandelen?

Dividend aandelen daarentegen zijn aandelen van bedrijven die regelmatig dividend uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit zijn bedrijven die al enige tijd gevestigd zijn en stabiele inkomsten genereren. Door dividend uit te keren, kunnen deze bedrijven beleggers een regelmatig inkomen bieden. Dividend aandelen zijn populair onder beleggers die op zoek zijn naar een stabiel en betrouwbaar rendement. Niet voor niets zien we dat veel ervaren beleggers kiezen voor een flink aandeel dividendaandelen in zijn of haar portefeuille. De bekendste is misschien wel Warren Buffet. Met de hoeveelheid dividend aandelen welke hij bezit, verdiend hij jaarlijks enkele miljoenen alleen al aan de uitbetaling hiervan.

Kiezen tussen beide

Het kiezen tussen groeiaandelen en dividend aandelen is afhankelijk van jouw beleggingsdoelen en risico. Groeiaandelen bieden de mogelijkheid van hoog rendement, maar brengen ook hogere risico’s met zich mee vanwege de volatiliteit van hun aandelenkoersen. Dividend aandelen zijn minder volatiel, maar bieden vaak lagere opbrengsten op de lange termijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je kiest voor aandelen die passen binnen de door jouw gekozen strategie. Heb je een lange termijnvisie of kies je voor meer risico en ook een grotere kans op rendement.

Weet waar je in belegd

Als belegger is het belangrijk om jouw onderzoek te doen en te begrijpen wat de risico’s en voordelen zijn van elk type aandeel. Het is ook belangrijk om jouw portefeuille te diversifiëren en niet op één paard te wedden. Door een combinatie van groeiaandelen en dividend aandelen in jouw portefeuille op te nemen, kun je profiteren van de voordelen van beide soorten aandelen en jouw risico’s minimaliseren. Stel dat er een sector onderuit gaat, dan is de kans groot dat een ander sector hier voordeel van heeft en dus zal stijgen in waarde.