Intuïtie wordt ook wel eens omgeschreven als gut feeling, sixth sense of je instinct. Het is een bepaald mechanisme wat ervoor zorgt dat we beslissingen kunnen nemen, terwijl we ze niet volledig begrijpen. Het is een gevoel dat we ergens diep van binnen hebben en naar buiten komt in situaties waar logica en redenering tekortschieten. In deze blog gaan we verkennen hoe intuïtie een rolt speelt bij het nemen van risico’s en waarom het belangrijk is om op dit innerlijke kompas te vertrouwen.

Wat is intuïtie?

Intuïtie wordt vaak omschreven als een gevoel wat vanbinnen komt. Het is een reactie die uit ons brein afkomstig is en een besluit kan nemen over een situatie zonder dat wij er echt bij stilstaan. Het wordt gezien als een vorm van kennis die buiten ons bewuste denken ligt en ons in staat stelt om snel beslissingen te nemen op basis van informatie en ervaringen.

Welke rol speelt intuïtie?

Intuïtie helpt ons bij veel dingen waaronder snelle besluitvorming, toegang tot kennis en het overwinnen van angst. Het kan nuttig zijn bij het nemen van bepaalde risico’s zoals bij het kopen van bitcoin waar snelle actie vaak cruciaal is. In dit geval kan je een gevoel van binnen krijgen dat je moet verkopen in plaats van behouden, want het PE ratio bij aandelen zou langzaam kunnen zakken. Intuïtie stelt ons in staat om subtiele signalen en patronen op te pikken die ons kunnen helpen om deze risico’s beter te beoordelen en te navigeren. Daarnaast kan intuïtie ons helpen om bepaalde angsten te overwinnen en moedig te handelen. Door te vertrouwen op ons innerlijke kompas is het mogelijk om onze angsten te overstijgen en actie te ondernemen ondanks de risico’s die eraan verbonden zijn.

Het verschil tussen intuïtie en impulsiviteit

Hoewel intuïtie ons kan helpen om weloverwogen risico’s te nemen is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen intuïtie en impulsiviteit. De een is gebaseerd op een diep gevoel van weten, terwijl de ander vaker wordt gedreven door middel van emotionele reacties en onmiddellijke bevrediging zonder voldoende overweging van de gevolgen. Het is daarom verstandig om altijd je intuïtie te volgen, maar soms dingen nakijken kan ook geen kwaad. Zo zijn er genoeg manieren om dingen na te kijken voordat je een beslissing maakt. Je kan er onder andere voor kiezen om experts te raadplegen of te kijken naar betrouwbare reviews. Via deze weg kan jij de nodige kennis ondervinden die nodig is om het juiste besluit te maken.

Intuïtie is een apart iets, maar het zit in iedereen. Het zal bij iedereen in andere situaties naar boven komen, maar het zal er altijd zijn.